efainlacluj.ro

Dezvaluirile lui Dan Pavaloiu despre planurile smecherilor in PN Apuseni! Vor sa scoata Belişul din aria natural protejată.

Indragitul realizator de emisiuni in natura, Dan Pavaloiu, trage inca o data un semnal de alarma asupra a ceea ce se intampla in Parcul Natural Apuseni.

Se întâmplă în Apuseni… În toamna anului 2017, pe raza Ocolului Silvic Beliş vântul a doborât arbori în volum de peste 150.000 mc, din care 50.000 în zona de protecţie integrală a Parcului Natural Apuseni. Lipsa de reacție a personalului silvic a dus la colonizarea arborilor de către gândacii de scoarţă. RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni, la solicitarea Ocolului Beliş, a emis în baza hotărârilor Consiliului Ştiinţific avize favorabile privind derogarea de la prevederile Amenajamentelor Silvice (UP I Tărcaia Bunteşti, UP II Ponor), în vederea extragerii din zona de conservare specială/protecţie integrală a parcului a masei lemnoase afectate de fenomenele meteorologice extreme (vânt puternic) din anii 2017 şi 2020, în vederea combaterii atacului dăunătorilor (ipide).
Reprezentanţii Ocolului Beliş nu s-au achitat de sarcinile stipulate conform avizelor favorabile nr.134 din 20.07.2018 pentru extragerea unui volum de 31.843 mc/doborâturi din 17.09.2017, nr.168 din 22.08.2018 pentru extragerea unui volum de 20.813 mc/doborâturi din 17.09.2017, nr.96 din 16.07.2020 pentru extragerea unui volum de 4.583 mc/doborâturi din primăvara lui 2020, nr.62 din 22.04.2021 pentru extragerea unui volum de 11.394 mc/atacuri ipide, context în care la data de 26.08.2022 volumul masei lemnoase pe picior afectate de ipidae a fost evaluat la 30.535 mc. RNP Romsilva a dispus un control pentru verificarea documentaţiilor tehnice întocmite pentru lucrările de protecţia pădurilor şi arboretele de răşinoase referitor la infestările produse de gândacii de scoarţă. Astfel, s-a stabilit (PV nr.7310 din 27.09.2021) că şeful Ocolului Silvic Beliş – Ghiţea Gabriel Dănuţ nu a organizat şi controlat acţiunile pentru asigurarea unei stări fitosanitare corespunzătoare în pădurile administrate, pentru depistarea, prevenirea şi combaterea gândacilor de scoarţă, respectiv punerea în valoare a arborilor infestaţi pe picior.
Ulterior, şeful ocolului silvic a solicitat Consililului Ştiinţific al parcului extinderea suprafeţelor de pădure ce urmau a fi exploatate (aproape 1000 ha aflate în arii protejate, precum Cetăţile Rădesei, Onceasa).
În august 2021, reprezentanţi din cadrul RNP, Direcţiei Silvice Cluj, Ocolul Silvic Beliş şi Parcul Natural Apuseni au efectuat verificări în teren cu privire la infestările produse de ipide. Au fost verificate cursele feromonale din UP II Ponor şi arborii infestaţi din UA 68-73, 83-89, 122, 123, rezultând faptul că infestarea a fost produsă de gândacul de scoarţă Ips TYPOGRAPHUS şi este foarte puternică (80-129 familii/mp), iar stadiul de dezvoltare este adult-tânăr, producând astfel noi infestări. În concluzie, s-a constatat că lucrările de combatere a gândacilor de scoarţă prin extragerea materialului lemnos pot deveni ineficiente.
În urma verificărilor, adminstraţia Parcului Natural Apuseni a emis avizele nefavorabile nr.162 din 10.09.2021 şi 189 din 14.10.2021 pentru punerea în valoare a produselor accidentale (arbori uscaţi pe picior ca urmare a atacului dăunătorilor forestieri-ipide şi doborâturilor de vânt dispersate) din UP II Ponor, UP I Tărcaia-Bunteşti, UP I Padiş.
În cursul anului 2022, la Ocolul Silvic Beliş au fost constituiţi 1776 arbori cursă, 730 fiind amplasaţi în zona de protecţie integrală a parcului şi 136 în zona tampon, fără avizul Gărzii Forestiere Cluj, necesar ca urmare a depăşirii posibilităţii aprobate prin amenajamentul silvic. Astfel, deşi nu au fost finalizate verificările aferente şi nu a existat o decizie de depăşire a posibilităţii de exploatare, Ghiţea Gabriel-Dănuţ a autorizat tăierea arborilor, generându-se un conflict şi un conflict intre-instituţional. Şeful de ocol a purtat discuţii cu funcţionari din MMAP care l-au asigurat că arborii cursă vor putea fi încadraţi ca produse extraordinare, problema fiind reprezentată de faptul că arborii amplasaţi drept curse erau din categoria arborilor sănătoşi din clasele I şi a II-a (verzi). MMAP a emis adresa nr.R13526/10.06.2022 în care era evidenţiat că masa lemnoasă care urma a fi exploatată face parte din categoria produselor extraordinare şi se asimilează ca produse accidentale. În adresa nu era menţionat că arborii cursă pot fi constituiţi din arbori verzi, motiv pentru care conducerea Gărzii Forestiere Cluj a înaintat dosarul amplasării arborilor cursă Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin. Ulterior, prin adresa nr.2991/27.06.2022, şeful Ocolului Silvic Beliş a solicitat reanalizarea solicitării privind emiterea condiţiilor specific la punerea în valoare a arboretelor (produse accidentale-atacuri de ipidae) situate în arii natural protejate, administraţia Parcului Natural Apuseni emiţând avizul nefavorabil nr.185 din 12.08.2022.
Din momentul emiterii avizului negativ nr.185 din 12.08.2022, când volumul de masa lemnoasă afectat de ipidae era de 51.201 mc, fenomenul s-a amplificat considerabil. În urma unui inventar realizat de personalul Ocolului Silvic Beliş în luna octombrie 2022, a fost identificată suplimentar o cantitate de 114.000 mc, doar în zona de protecţie a parcului. Pe fondul nemulţumirii cu privire la repetatele avize negative, Ghiţea Gabriel Dănuţ a determinat o reacţie din partea primarilor unor UAT-uri care deţin surafeţe de teren incluse în Parcul Natural Apuseni în vederea scoaterii suprafeţei comunei Beliş din aria natural protejată. Astfel, MATIŞ VIOREL, edilul din Beliş, a vizat inclusiv să organizeze un referendum în acest sens. Există suspiciuni că, în fapt, interesul este acela de susţinere a unor dezvoltatori imobiliari care vizează să dezvolte clădiri în zona lacului Beliş.
Edilul beneficiază de susţinerea altor primari, printre care cel al comunei Lazuri de Beiuş (BH) Bogoşel Adrian, al comunei Călăţele (CJ) Tripon Vasile sau al comunei Râşca (CJ) Abrudan Alin Florin.
Am solicitat un punct de vedere Directorului Parcului Național Apuseni, Alin Moș care în concordanță cu cele de mai sus, precizează suplimentar: „Oricine invocă motivul interzicerii combatererii ipidelor pe teritoriul comunei Belis ori este într-o mare eroare ori probabil urmarește scopuri ascunse. Întreaga zonă afectată de ipide din bazinul superior al Somesului Cald, zona de protective integrala a PN Apuseni, este situată pe suprafața administrativ teritorială a comunei Budureasa din județul Bihor și nicidecum pe suprafața administrativ teritorială a comunei Beliș din județul Cluj. În toate cazurile de atacuri de ipide în pădurile situate pe suprafata UAT Beliș pentru care s-a solicitat avizul APN Apuseni, acestea au fost avizate favorabil, ulterior fiind desfașurate activitațile de combatere.”

a spus Dan Pavaloiu

In octombrie 2022 a intrat in discutie realizarea unui refenrendum pentru a scoate Belisul din Parcul Natural Apuseni. Detalii AICI

Read Previous

Trebuia sa fie gata! Termenul de executie al autostrazii A3 Nadaselu-Zimbor prelungit pana in 2025. VIDEO

Read Next

Strada Potaissa din Cluj-Napoca va fi transformata si anul acesta intr-o Piata cu Flori. Cand va avea loc evenimentul