efainlacluj.ro

La Cluj are loc în aceste zile Conferința Internațională “Misiune pentru demnitate umană” cu peste 100 de participanți din peste 30 de țări.

În perioada 08-12 septembrie 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca are loc Conferința internațională „Misiune pentru demnitatea umană – Provocări din interiorul și din afara regiunii Mării Negre”. La eveniment participă peste 100 de participanți, din peste 30 de țări de pe patru continente: Europa, America, Africa și Asia. Conferința se va desfășura de-a lungul a patru zile, urmând a fi susținute în jur de 50 de prezentări, grupate în opt sesiuni tematice.

Ceremonia de deschidere a avut loc vineri, 8 septembrie, de la ora 17:00, în Aula Facultății, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a prorectorului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prof. Olga Lukács de la Institutul Star UBB Cluj-Napoca, decan al Facultății de Teologie Reformată și Muzică, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și prof. Norbert Hintersteiner, reprezentant al Asociației Internațională pentru Studii de Misiune (IAMS) la nivel mondial, organizatoare a întâlnirii.

Moderatorii ceremoniei, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, președinte IAMS și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, regiunea Europa, și Clara-Antonia Csiszar, cadru didactic la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Cluj-Napoca și la Universitatea Privată Catolică din Linz, Austria, au adresat un cuvânt de bun venit, după care a fost prezentat un scurt istoric al Asociației. Totodată, au fost subliniate câteva aspecte legate de tema conferinței.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a urat venit participanților și a adresat câteva îndemnuri duhovnicești.

„Bun venit la Cluj-Napoca și Dumnezeu să binecuvânteze această întâlnire, ca să fie de folos”, a spus ierarhul, arătând că cei care Îl iubesc pe Domnul Iisus Hristos se luptă pentru dreptate și demnitate”.

„Misiunea făcută de dumneavoastră pentru demnitatea umană ar fi tare eficientă, dacă am fi una, așa cum ne îndeamnă Mântuitorul. Dezbinarea este de la cel rău, iar unitatea de la Iisus Hristos. Noi ne străduim să refacem unitatea și acest gând vreau să vi-l pun la inimă, atât cât puteți, să vă luptați pentru unitate. Să refacem unitatea creștină!”, a spus în încheiere Mitropolitul Clujului.

După ce au luat cuvântul toți cei din prezidiu, deschiderea oficială s-a încheiat cu un concert la orgă, susținut de Noémi Miklós de la Facultatea de Teologie Reformată din Cluj-Napoca. Recitalul a cuprins piese aparținând compozitorilor Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, printre alții.

Mai multe detalii aici https://www.mitropolia-clujului.ro/deschiderea-conferintei-internationale-misiune-pentru-demnitatea-umana-la-facultatea-de-teologie-ortodoxa-din-cluj-napoca/

Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Read Previous

Începe școala. Vezi care sunt mijloacele de transport în comun dedicate elevilor din Cluj.

Read Next

VIDEO cu lucrările la drumul de legătură Tureni-Autostrada A3. Cum arată harta interactivă a traseului. Galerie FOTO