Persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca pot depune cereri pentru persoanele cu dizabilități.
În aceste zile, mai exact în intervalul 12-21 mai 2023, are loc evenimentul off road Super Karpata Trophy, care presupune străbaterea Munților Carpați de către o coloană de aproximativ 100 de mașini off road cu echipe formate din 9 țări europene, printre care Austria, Germania, Italia, Luxemburg și Elvetia.
Acest gen de excursii prin arii protejate sunt interzise sau drastic restrânse în Austria, Elveția, Germania, atât din cauza agresivității lor asupra mediului, cât și a opoziției populației locale.
Pentru a se sustrage de la legislația națioanlă, organizatorul a încadrat evenimentul într-unul „turistic” excluzându-l din categoria „competiție”, cu toate că acest eveniment este promovat ca și competiție, cu echipe, clasament și premiere de final pe baza clasărilor.
Modul în care acest eveniment se desfășoară este unul extrem de nociv pentru mediul înconjurător.
Fiecare echipă primește o hartă cu coordonate GPS, respectiv posibile coridoare de trecere prin munți, lăsând la libera alegere a paricipanților traseul propriu-zis. Deseori acest lucru înseamă intrarea și distrugerea unor albii de râuri, păduri, pajiști, situri Natura 2000 și rezervații naturale.
Societatea Ghizilor și Liderilor Montani din România (SGLM) dorește să atragă atenția atât societății civile, cât și autorităților (Romsilva în calitate de administrator de arii protejate, Jandarmeria Montană, Garda de Mediu) asupra acestor ilegalități și, în mod special, asupra impactului negativ pe care aceste activități îl au asupra mediului înconjurător cât și asupra diferitelor forme de turism activ.
România este o țară privilegiată din punct de vedere natural, deținând prin Munții Carpați una din ultimele oaze de sălbăticie ale continentului. Pentru a păstra acestă moștenire și generațiilor viitoare, este necesar să luăm atitudine față de aceste inițiative repetate de distrugere a zonelor montane.
Turismul motorizat își are locul, desigur, în zone special amenajate, în afara ariilor protejate și în afara traseelor de drumeție sau cicloturism.
Dacă sunteți martorii unor astfel de activități ilegale off road în ariile protejate puteți suna la numărul de urgență 112 și totodată se poate contacta administratorul ariei protejate cât și Garda de Mediu din județul respectiv.
Romsilva – Biroul de relații cu presa: 021 317 1005 – [email protected]
Natura 2000 – harta internațională a siturilor https://natura2000.eea.europa.eu/
(sursă imagini https://www.facebook.com/Superkarpata)